Adoptiesysteem “Meet your Match”

ASPCA

Dit adoptiesysteem werd ontwikkeld door ASPCA (American Society for the Prevention of Cruelty to Animals). Het is een liefdadigheidsinstelling die opkomt voor de rechten van de dieren en tegen de wreedheid tegenover dieren. Ze werd opgericht in 1866 en is één van de oudste organisaties van dierenwelzijn in de Verenigde Staten. Kort na hun oprichting werden met hun medewerking de eerste wetten opgesteld tegen dierenmishandeling. Hun ledenaantal ligt ruim over de 1 miljoen en tegenwoordig bezitten ze een eigen dierenpolitie, dierenziekenhuizen en dierenasielen.

Meet Your Match

Dr. Emily Weiss vervoegde in 2005 het team van ASPCA en werd verantwoordelijke voor het ontwikkelen van adoptieprogramma’s. Meet Your Match is een uniek adoptieprogamma omdat het als enige een inzicht geeft in de persoonlijkheid en interesses van de kat in het asiel. Door dit te linken aan de levensstijl van de kandidaat-adoptant, kun je ervoor zorgen dat de band tussen mens en dier intenser en duurzaam is.

Hoe werkt dit dan precies ?

Elke kat, ouder is dan 9 maanden, die binnenkomt in het asiel wordt getest. De test bestaat uit 11 stappen en daardoor krijgen we inzicht in het zelfvertrouwen, sociaal en speels gedrag en moed. Na die test kunnen we de katten in één van de negen persoonlijkheden (drie verschillende kleuren) gaan indelen. Kandidaat-adoptanten krijgen een vragenlijst waardoor we te weten komen wat ze precies verwachten van de kat en hoe hun levensstijl eruitziet. Dit duurt maximaal 10 minuten. Aan de hand van die resultaten kunnen ze ‘gematched’ worden met de juiste MYM-kleur van kat. Door eerst naar het karakter te kijken, en dan pas naar het uiterlijk van de kat vormt zich een hechtere band en worden veel minder katten teruggebracht naar het asiel.

De Privé-detective

Ik werk undercover en hou zowel jezelf als je hele huishouden in de gaten. Je merkt hoogstwaarschijnlijk niet dat je onder toezicht staat. Als er zich ook maar iemand zich met mijn onderzoek gaat bemoeien, verdwijn ik als sneeuw onder de zon. Als je een kat zoekt die uit de problemen blijft en bij wie je geheimen veilig zijn, dan zou ik zomaar je dossier kunnen aannemen.

De Stille Bewonderaar

Wat betreft relaties sta ik met mijn pootjes op de grond, ik ga er me niet halsoverkop ingooien. Je snapt wel wat ik bedoel. Maar geef me wat tijd en dan zal ik je overstelpen met gespin en kopjes geven. Ik kom zelfs wat tijd met je doorbrengen op je schoot. Ondertussen zou het wel kunnen zijn dat je me een poosje niet zo vaak ziet, maar ik beloof dat ik wel steeds aan je denk.

De Enthousiasteling

Ben je op zoek naar genegenheid ? Ik in ieder geval wel ! Als je ook houdt van knuffelen, spinnen en trappelende pootjes op je schoot…dan denk ik dat we veel met elkaar gemeen hebben. Ik ben op zoek naar iemand die van rust houdt en veel tijd heeft om die door te brengen met mij. Ben jij misschien de persoon die ik zoek ?

De Directeur

Eerst en vooral moet ik toegeven dat ik een drukbezette agenda heb. Eerst en vooral moet ik gaan kijken wat er buiten gebeurt aan het venster. Daarna komt de inspectie van kasten en laden. En dan zijn er natuurlijk ook nog mijn heel belangrijke dutjes. Daarvoor kan ik zeker niet te laat zijn. Tussen dit drukke tijdschema kan ik ook wel nog eventjes tijd maken voor jou. Mmmm, spreken we af tijdens het ontbijt en het avondeten ?

De Handlanger

Net als alle handlangers ben ik simpelweg goed gezelschap. Ik hou van aandacht, maar ook van op mijn eentje zijn. Ik ga niet zelf op zoek naar problemen, maar een bangerik ben ik zeker ook niet. Als je op zoek bent naar een stabiele partner om samen door het leven te gaan, dan ben ik de geschikte kandidaat voor de job.

De Persoonlijke Assistent

Ben je aan het werk aan de computer ? Laat mij helpen met het indrukken van de toetsen. De krant aan het lezen ? Laat mij maar de pagina’s vasthouden. TV aan het kijken ? Ik kruip wel op je schoot zodat je me kan aaien en iets te doen hebt. Ik hou van een ordelijk huis, jij niet ? Ik zal je met alle mogelijke taken helpen en dan kunnen we samen ontspannen als we klaar zijn. Je zult je afvragen hoe je ooit alles klaarspeelde zonder mij.

De Aanvoerder

Ik ben een kei van een kat die weet hoe te scoren. Ik ben ook nog eens redelijk onverstoorbaar. Mijn eigen ding kunnen doen vind ik belangrijk maar ik kan ook genieten van wat menselijk gezelschap aan de andere kant van de zetel. Af en toe een aai over mijn bol kan ik ook wel appreciëren. Als je op zoek bent naar een waardevolle aanwinst voor je team, denk er dan aan om mij als aanvoerder aan te werven.

Het Fuifbeest

Ik ben een kat met maar één doel: Feestje !!!!! Ik hou van spelen en mijn grenzen verleggen. Ik vind het fantastisch als je met me speelt, maar ik kan me vermaken met alles wat ik vind zoals potloden, propjes papier, aardappelen…vul zelf maar aan. Als je op zoek bent naar plezier en wat meer leven wenst in de brouwerij, nodig mij dan maar zeker uit.

De Rockster

Ik ben een kat die alles groots aanpakt. Ik sta niet enkel graag in het middelpunt van de belangstelling, maar heb ook nog de behoefte altijd en overal haantje de voorste zijn. Je kan me een heuse avonturier noemen, maar vrees niet, er is nog voldoende tijd om mijn liefde tegenover u te tonen. Ben je op zoek naar een kat met een uitgesproken karakter en een eigen mening ? Kijk niet verder, je hebt me gevonden.